De derde naam

Boomgaard Ochtendblauw

Verhalen in Boomgaard Ochtendblauw – Welkom zaterdag 10 september 2022 in Culemborg
Een vertelmiddag op een lommerrijke plek
met lekkers uit de boomgaard.
Ochtendblauw, de historische boomgaard bij het Bakelbos in Culemborg.

Halfweg september, zo’n prachtig moment in het jaar. De zomer voorbij, de oogst komt eraan.
De oude bomen hangen vol met fruit, maar het vraagt nog tijd. Even wachten nog, nog wat zon, nog wat regen.
De eerste kleuren van de Indian summer.
Een rustmoment, adem.
U wordt vanaf 14.15 u ontvangen bij het toegangshek.
Vervolgens kiest u zelf uw route naar het achterste gedeelte van de boomgaard. Draal maar rond, beluister de vele vogels, zie een haas wegschieten.
Vertelster Anne van Delft ontvangt u onder een 100-jarige boom. Er staan kistjes klaar, een enkele stoel met leuning.
Er is thee met appeltaart.
Anne neemt u mee haar verhaal ‘De Derde Naam’ in,

Over boomgaard Ochtendblauw:
Bovenaan de Beusichemsedijk in Culemborg, op de kruising met het Bakelbos, is het uitzicht fenomenaal over de uiterwaarden. Verderop strekt de brug van Culemborg zich over de Lek.
Draai je om en loop nu het pad naar beneden, parallel aan de dijk. Daar bij het metalen hek begint het. Treed binnen in een woud van vermoeide perelaars en brede appelbomen, grillig gevormd, personages bijna. Een oude hoogstamboomgaard waar jarenlang niemand voor heeft gezorgd. Een specht kijkt uit een holletje, de zang van merels klinkt van tak tot tak, schapen scharrelen door het hoge gras.
Hier streek Nicoline van de Beek neer nadat ze haar allerliefste had verloren. Hier begon ze, met haar kop in de wind, te werken aan herstel. Van de bomen, van haarzelf, van anderen die zich bij haar aansluiten.
‘Ochtendblauw’ doopte ze de boomgaard. Het diepe blauw na het zwart van de nacht. Op weg naar een nieuwe dag, met de belofte dat het lichter zal worden. Hoe dan ook.

Deze zaterdag organiseert Ochtendblauw haar eerste culturele bijeenkomst in de boomgaard en nodigde daarvoor verhalenverteller Anne van Delft uit.

Over De derde naam
Een vertelvoorstelling van Anne van Delft over de zoektocht naar je echte naam
Het verhaal De derde naam vindt zijn wortels in een Indiaanse vertelling. De eerste naam krijg je van je ouders, de tweede verdien je met iets dat je goed kan, de derde naam vertelt wie je werkelijk bent. Maar… die naam moet je zelf kiezen. Hoe doe je dat?
Anne gaat op zoek naar haar ware naam. Maar niemand kan helpen, de keuze is aan haar! Ze groeit als vrouw, maar haar naam krimpt. Anneke, Anne, An. Wat blijft er van haar over als zij geen mooie derde naam vindt?
Een intiem portret over de veranderende betekenis van wie je bent. Aanstekelijk en humoristisch verteld. Anne is haar leven lang vertelster en heeft een sterke, eigen stijl. Grote verhalen van oude volkeren of kleine verhalen van gewone mensen brengt zij met haar eigenzinnige, persoonlijke stem dichtbij.

Zaterdag 10 september, aanvang verhaal 15.00 uur, hek open vanaf 14.15 uur
Adres: Boomgaard Ochtendblauw, (aan het pad langs de dijk bij) Bakelbos 35, Culemborg Tickets: € 17,50 incl. thee, appeltaart en cider.
De opbrengst komt ten goede aan de restauratie van de boomgaard.
Reserveren: stuur een appje naar Nicoline: 06-25556070 en noem het aantal kaartjes en onder welke naam je bestelt. Maak vervolgens het bedrag over naar NL38ASNB0707226120 t.n.v. N. van de Beek

Waar parkeren?
U kunt niet parkeren bij de boomgaard. Vanaf parkeerplaats De Jachthaven en vanaf Palumbus is het een mooie wandeling over de dijk van 7 minuten. Ook kunt u parkeren bij de begraafplaats op de Achterweg. Mensen die slecht ter been zijn kunnen wel tot bij het toegangshek worden gebracht. Daarna kunt u de auto elders parkeren.

Hartelijke groet,
Nicoline van de Beek
Ochtendblauw, de historische boomgaard bij het Bakelbos, Culemborg
Nicoline van de Beek * Havendijk 15 * 4101 AA Culemborg * 06-25556070 * Boomgaardochtendblauw@gmail.com