22 april 2023: Ontmoetingsdag Stichting Vertellen: Improviseren

Improvisatie Website

De ontmoetingsdag van april staat volledig in het teken van improvisatie!

Ochtendprogramma

In de ochtend gaan we ons bezighouden met een storyslam.

Misschien heb je hier nog nooit van gehoord. Het is een soort van improvisatie-wedstrijd tussen vertellers. Het kan tussen individuele vertellers, maar ook tussen teams. Vertellers krijgen improvisatie opdrachten en voor het uitvoeren van deze opdrachten worden er punten uitgedeeld.
Die punten krijgen de deelnemers van juryleden die ter plekke worden aangewezen in het publiek. De juryleden staan er niet alleen voor: ze mogen overleggen met de mensen om hen heen. Degene die de meeste punten krijgt heeft gewonnen. Er komen nog meer spelregels bij kijken, maar dat hoor je op de dag zelf.

Voor de meeste vertellers is het een uitdaging om mee te doen aan een storyslam. Als verteller ben je gewend om je verhaal tot in de puntjes voor te bereiden, totdat je het je helemaal eigen hebt gemaakt. Dat doe je bij de storyslam ook, maar vervolgens wordt het door de opdrachten (mogelijk) weer helemaal overhoopgegooid!
Een storyslam is sprankelend en speels en het is voor zowel publiek als deelnemers dolle pret. Het is niet te vergelijken met een goed doordachte vertelvoorstelling, waarbij wekenlang aan een verhaal is gesleuteld om het optimaal over te brengen. Storyslam benadrukt een heel ander (belangrijk) facet van vertellen: het samen plezier hebben!

Wanneer je je aanmeldt voor deze dag krijg je een mail en daarin zal aan je gevraagd worden of je mee wilt doen aan de storyslam. Er is dus niets verplicht, we hebben ook publiek nodig!

Middagprogramma

’s Middags gaat Niels Brandaan verder met ons aan de slag rondom de vaardigheden die aan bod komen bij het improviserend vertellen. Samen ontdekken we welke rijkdommen er schuilgaan in het improviseren.
Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Zoeken en vinden: Hoe kan ik mijn verhaallijn vasthouden, terwijl ik van de verhaallijn afstap en hoe kom ik weer terug op de verhaallijn.
  • Selecteer: Hoe selecteer ik bruikbare vondsten.
  • Integreren: Hoe kan ik de vondsten integreren in het verhaal dat ik wil vertellen.

Aan de hand van zijn uitleg en toelichting laat Niels Brandaan zien hoe hij zelf te werk gaat tijdens een improvisatie. Ook zal hij aan de hand van een masterclass vertellers leren hoe ze bepaalde vaardigheden voor het improviseren optimaal kunnen gebruiken.

Aan het einde van deze middag is er een vertelvoorstelling van zijn hand met bestaande en geïmproviseerde verhalen, met input vanuit het publiek.

Waar: Theaterhuis de Berenkuil, Biltstraat 166, Utrecht

Wanneer: Zaterdag 22 april, 10.00 -16.00

Kosten: Participanten betalen €15, niet-participanten €25.

Tickets koop je hier. Let op voor deze dag zijn er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!