16 april 2023: Verhalencafé met Ien, een verborgen verleden door Peterine Kooijmans en Jannes van der Velde

IEN_eenverborgenverleden2-2

Al neuriënd trapte Ien stevig door. De wielen van haar fiets ratelden over de straatstenen. Achter op de fiets zaten fietstassen met daarin enkele boodschappen. Tussen de boodschappen verstopt een brief. Ze moest er nog één rondbrengen…Nog dezelfde avond wordt Ien gearresteerd op verdenking van het afluisteren en verspreiden van militaire berichten. Ze komt terecht in kamp Vught, wordt te werk gesteld in de gasmaskerfabriek in Den Bosch en zit gevangen in Utrecht.

Na de oorlog schrijft Ien haar ervaringen op en vertelt ze deze één keer op een avond van de meisjesvereniging. Daarna stopt ze dit verslag in een doos en verdwijnt de doos in een la. Ien praat er een leven lang niet meer over. Na haar overlijden vindt een van haar zoons een doos, een bonbondoos, met daarin het verslag van de oorlogservaringen van zijn moeder. Eindelijk valt alles op zijn plaats.

Dit is het aangrijpende verhaal van de tante van Peterine Kooijmans. Een tante van wie ze alleen maar wist dat zij erge dingen had meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog.