Vervlechten van Verhalen

Natascha J.A. Rodenburg

– breng een verhaal mee en wordt deel van het geheel –
Als onderdeel van Wereld Verteldag, interactief verhalen vervlechten met kunstenares Natascha J.A. Rodenburg als een middel ter bewerkstelliging van transformatie.
Al 6 meter verhalen zijn vervlochten. Nu wordt de kans geboden om komende zaterdag, 18 maart, in de bibliotheek van Terneuzen, hier meerdere meters aan toe te voegen.
Komt u ook?
Het gedroogde gras van het kerkhof van Westernieland, Groningen, was het startmateriaal. Het is onder andere verbonden met Zeeland door het verleden en de watersnoodramp van de Kerstvloed van 1717.
U wordt uitgenodigd om komende zaterdag 18 maart een verhaal te brengen. Naast een luisterend oor, zal uw verhaal door Natascha vervlochten worden met andere verhalen. Zo wordt ook een fysieke verbinding bewerkstelligd met Zeeland. Zal het ook een transformatie bewerkstelligen?
Hierna zal het geheel doorverhuizen naar Middelburg en nog later naar Ellemeet om de potentie van het geheel te blijven verrijken.
Natascha groeide op in Heerlen (geb. 1968), studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht (1992) en verhuisde naar Amsterdam voor verdieping in performance kunst. Door eigen opgelegde uitdagingen aan te gaan en ervaringen op te willen doen, belandde ze in Nieuw-Zeeland. In 2016 reëmigreerde ze naar Nederland en streek ze uiteindelijk neer in Farmsum, Groningen.
In Nieuw-Zeeland onderzocht ze 20 jaar duurzame manieren van leven. Platen staal, rollen zeildoek en een mast werden haar ‘thuis’. Leven tussen natuurkrachten op zee en land groeide haar inner tuin. Nieuwsgierigheid en liefde voor de natuur, materie, het proces en spiritualiteit was al van jongs af aan aanwezig. Het proberen begrijpen van innerlijke krachten en energetische processen, verdiepte zich door de levende verbinding met de Maori mensen en hun spiritualiteit.
Ze ziet zichzelf en haar werk als verbinding van verhalen: van materie, locatie, de mensen uit de omgeving, geschiedenis en haar persoonlijk verhaal. Tegelijkertijd een werk van transformatie door het verleden en het heden te verbinden naar een transformatieve toekomst.
Natascha J.A. Rodenburg is een van de kunstenaars die deel uitmaakt van de groep van kunstenaars die in het pilotprogramma van Leeuwenpoort meedraait. Het doel van Leeuwenpoort is om professionele kunstenaars samen met wetenschappers en verschillende partnerorganisaties in Zeeland te laten samenwerken aan betekenisvolle innovatie in relatie tot actuele maatschappelijke thema’s. Uitgangspunt van deze samenwerking is de autonome visie en ontwikkeling van de kunstenaar. Leeuwenpoort start vanuit verschillende locaties in Zeeland, om de regionale infrastructuur van de kunst- en cultuursector te versterken. In het eerste jaar start Leeuwenpoort vanuit drie verschillende Artist in Residence locaties: Terneuzen (Zeeuws-Vlaanderen), Middelburg (Walcheren) en Ellemeet/Zierikzee (Schouwen-Duiveland).