Wie wordt de nieuwe Ambassadeur van vertellend Nederland? De vijf genomineerden zijn....

.... Pauline Seebregts, Philip van der Zee, Sahand Sahebdivani, Wijnand Stomp en Wim Wolbrink! Op Wereldverteldag, woensdag 20 maart, zal de jury in Vertelcafé Mezrab te Amsterdam bekend maken wie van hen de nieuwe Verteller van het Jaar wordt. Lees hieronder meer over deze vertellers!

En op diezelfde avond vindt in op de Verhalenboot in Zwolle de Wedstrijd Jong Verteltalent 2013 plaats. Hiervoor hebben zich acht jonge vertellers gemeld! Klik hier voor meer informatie

De genomineerden:

Pauline Seebregts

pauline seebregts

 

 

 

 

 

Pauline Seebregts (www.storywise.nu) is een verteller met een warme, expressieve en intense manier van vertellen. Haar verhalen ontroeren, verwonderen, hebben diepgang en humor. Ze vertelt vooral verhalen voor volwassenen, waarbij ze vaak bestaande verhalen bewerkt of zelf verhalen schrijft.

Ze maakt verhalen op maat voor bedrijfstrainingen, crematies, jubilea en andere gelegenheden. Ze is actief in zorginstellingen en gevangenissen werkt met personal storytelling. Ze weet als geen ander verhalen los te krijgen uit mensen in veel verschillende situaties.

Naast verteller is een gewaardeerde trainer/coach waarbij ze het verhaal als ultiem middel gebruikt. Pauline is medeoprichter en staflid van de Vertelacademie die vertelscholing verzorgt in Utrecht, Zwolle, Amsterdam en het Vlaamse Alden Biesen/ Bilzen.

Pauline treedt in kerken, bibliotheken, theaters, congressen en bij festivals, soms met andere vertellers en muzikanten.

Enkele voorstellingen:

 • Mariaverhalen
 • Duizend Kraanvogels
 • Kamers van het Hart ism Mirjam Mare en Wolfram Reisiger (muziek)
 • Ontmoeting in de Hemel ism Frans de Vette
 • 'Kloppend Hart' en 'Een Stevig Fundament' zijn vertelvoorstellingen met aansluitend werksessies die speciaal voor zorginstelling Dichterbij zijn ontwikkeld ism Mirjam Mare.

Pauline weet mensen in het hart te raken met haar verhalen.

Citaten uit de motivatie:

-          "Omdat ze telkens pareltjes neerzet, niet alleen in haar eigen verhalen, maar ook in haar samenwerking waar ze anderen laat vertellen."

-          "Begonnen met kleine verhalen is ze in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een verteller van wereldformaat."

-          "Ik kies Pauline Seebregts omdat ze gewoon goed kan vertellen.

 

Philip van der Zee

philip vd zee 1

 

 

 

 

 

 

Philip (www.donderelf.nl) is een verteller die door de combinatie van verteltrant, muziek, zang, humor en mimiek de mensen weet te boeien. Als donderelf maakt hij al meer dan 15 jaar vertelvoorstellingen voor jong en oud. Lang werkte hij als Middeleeuwse en prehistorisch verteller op Archeon.

Samen met zijn vrouw Theresia zijn zij een geliefde gast op Middeleeuwse Festivals en thematische markten, waarbij ze zichzelf begeleiden op doedelzak, trommel en Keltische harp.

Hun verhalen zijn vaak overleverde verhalen uit de Keltische traditie en vinden hun oorsprong in de natuur.

Ook op scholen, musea en historische evenementen is hij te vinden.

Enkele voorstellingen:

 • Trol Gretvrol en de toverharp (sprookje)
 • Vikingverhalen (Noordse mythen)
 • Van koning Arthur en keizer Karel
 • Sjamanenverhalen

Een verrassende verteller die iedereen weet mee te nemen met zijn historische verhalen.

Citaten uit de motivaties:

-          "Zonder twijfel kies ik Philip van der Zee oftewel Donderelf. Waarom? Omdat hij zowel volwassenen als kinderen enorm boeit met zijn bijzondere verhalen."

-          "Als hij vertelt krijgt hij iedereen stil, van klein kindje tot senioren, en ja, zelfs de dieren zwijgen, of gaan juist mee in het verhaal."

-          "Het is een verteller met een mening als het gaat om de richting van ons vertelvak."

 

Sahand Sahebivani

sahand sahebdivani 1

 

 

 

 

 

 

 

Sahand (www.mezrab.nl) vertelt aanstekelijk o.a. verhalen uit de Perzische traditie en het heden waarbij zijn persoonlijke familiegeschiedenis een grote rol speelt. Hij begeleidt zichzelf daarbij vaak Perzische luit.

Zijn geanimeerde vertelavonden, op regelmatige basis, zijn een begrip geworden in de vertelwereld. In vertelcafé Mezrab verbindt hij culturen, generaties en disciplines. Zowel zijn Nederlandse als zijn Engelse vertelavonden zijn een succes. Zijn publiek bestaat uit kinderen en volwassenen.

'Medelanders' en toevallige passanten vanuit alle hoeken van de wereld en met verschillende levensvisies vinden elkaar in Mezrab en vinden erkenning in elkaars verhalen.

Met zijn vertelcollectief De Jonge Honden treedt hij op vele plekken op.

Hij geeft een eigen invulling aan personal storytelling: hij zorgt voor een bedding waarin het verhalen vertellen bijdraagt aan een persoonlijke ontmoeting van mens tot mens.

Kortom, Sahand weet vernieuwende elementen in te brengen in de vertellerswereld.

Citaten uit de motivatie:

-         "Sahand is een ambassadeur van de jonge generatie, die ook met zijn gezelschap 'De Jonge Honden' oude verhalen nieuw leven inblaast en een eigentijdse uitstraling geeft, gebruikmakend van zwaardvechten en vuurspuwen."

-         "Voor mij is het Sahand, omdat hij allerlei mensen aan het vertellen krijgt, zelf prachtig vertelt en in Amsterdam het vertellen op de kaart heeft gezet."

-         "Als iemand het plezier in de vertelkunst uitstraalt en uitdraagt, is hij het wel."

Wijnand Stomp

wijnand stomp 1

Al meer dan 25 jaar is Wijnand Stomp (www.wijnandstomp.nl) verhalenverteller. Energiek wisselt hij tijdens van personage. Dat Wijnand zich 'Mister Anansi' laat noemen, maakt duidelijk dat hij, zelf afkomstig van de Antillen, het erfgoed van de Anansi-verhalen levend weet te houden.

Hij vertelt alleen en soms samen met jonge muzikanten en acteurs/actrices in theaters, scholen, musea en bij festivals in Nederland en in de Caribische gebieden.

Naast verteller was Wijnand oprichter en leider van het voormalige Kalebas Verhalenbedrijf in Haarlem. Ook is hij trainer/coach voor andere vertellers, hij geeft masterclasses en workshops bij o.a. de Vertelacademie.

Wijnand heeft een ruim aanbod van voorstellingen voor jong en oud.

Om er enkele te noemen:

 • Floddertje vanaf 4 jaar
 • Mieten en Zagen uit de Cariben voor oudere kinderen
 • Stomp XL: Stand Up Storytelling met een vleugje cabaret
 • De laatste maanden is Wijnand op televisie te zien geweest bij KRO Kindertijd om samen met kinderen verhalen te bedenken.

Kortom, een veelzijdige verteller die weet wat cultureel ondernemerschap is en de media niet schuwt.

Citaten uit de motivaties:

-         "Gedurende de jaren dat wij hem volgen, hebben we geconstateerd dat hij met tomeloze energie vele optredens in het hele land heeft verzorgd."

-         "Hij heeft in de afgelopen jaren met zijn bedrijf Kalebas veel vertellers een podium gegeven om verder te groeien."

-         "Omdat ik, als ik twee minuten naar hem luister, in het verhaal verdwijn."

Wim Wolbrink

wim wolbrink 1

Wim Wolbrink (www.werder.nl) vertelt al vele jaren verhalen in binnen- en buitenland, aan groot en klein, jong en oud. Leuke, grappige, spannende en meeslepende verhalen, mythen, sagen, legenden. Hoewel hij vooral vertelt voor volwassenen hangen ook de kinderen moeiteloos aan zijn lippen. Hij vertelt moeiteloos zowel in het Engels als in het Nederlands, en ook Japans is geen vreemde taal voor hem.

Met verteltheater Werder vertelt hij op basis- en middelbare scholen, festivals, theater, bij mensen thuis en in het bos.

Wim heeft vele initiatieven op vertelgebied ontwikkeld:

 • Hij heeft jaren in het bestuur van Stichting Vertellen gezeten.
 • Hij stond aan de wieg van de Nationale Verteschool die hij samen met Frans de Vette leidt.
 • Met de Karavaan der Vertellers, waarvan hij een van de oprichters was, bereikt hij zowel scholen als ouderen; een jaarlijks terugkomend evenement.
 • In het oosten van het land heeft hij veel vertelactiviteiten geïnitieerd.

Wim is van grote betekenis voor Vertellend Nederland.

Citaten uit de motivatie:

-          "Omdat hij al jarenlang rond Wereldverteldag een mega-event organiseerde op basisscholen in zijn woonplaats Hengelo, en zo duizenden kinderen kennis liet maken met de magie van vertellen."

-          "Hij brengt niet alleen verhalen naar de luisteraars, maar brengt ook vertellers samen."

-          "…en last but not least, omdat Wim vooral ook een fantastische verteller is."

Agenda Stichtingsactiviteiten

De komende ontmoetingsdag vindt plaats op 28 september 2019 in de Gelderlandfabriek in Culemborg. Lees meer op de pagina Nieuws

Het volgende Vertelevent staat gepland op zaterdag 25 januari 2020 in de Gelderlandfabriek in Culemborg.

Op en rond 20 maart 2020 is het weer Wereldverteldag (www.wereldverteldag.nl).