Wereldverteldag

Ieder jaar rondom 20 maart, Wereldverteldag, worden er wereldwijd verhalen verteld met eenzelfde thema. Het vertellen van verhalen verbindt mensen met elkaar!

Stichting Vertellen wil vertellers de mogelijkheid geven om hun evenement in het kader van Wereldverteldag te delen. Daarvoor is in de agenda op deze website een aparte categorie aangemaakt, waarin iedereen zijn activiteiten in Nederland of Vlaanderen kan plaatsen. Zowel open als besloten activiteiten (bijvoorbeeld op scholen of in verpleeghuizen) kunnen daarop aangemeld worden. In 2021 wordt je ook uitdrukkelijk uitgenodigd om je online evenementen op onze pagina aan te melden.

Ook delen we regelmatig inspirerende berichtjes en aankondigingen van Vertelevenementen op de Facebookpagina van Wereldverteldag. Like en volg deze pagina voor de allerlaatste informatie!

Het thema voor 2021 is: Een nieuw begin! 

Ben je een ervaren verteller, een nieuw talent, jong, oud, amateur of professional, het maakt niet uit, want iedereen kan mee doen aan Wereldverteldag! Ook theaters, scholen, bibliotheken en andere organisatoren zijn van harte welkom.
Organiseer in de week van 20 maart een vertelactiviteit en meld die aan via het aanmeldformulier op deze pagina.

Het mag zowel een publiek toegankelijk evenement als een besloten bijeenkomst zijn. We vinden het fijn als je ook besloten evenementen op de site registreert, om een compleet beeld te krijgen van alle activiteiten in Nederland en Vlaanderen.

In de agenda op deze pagina worden alle vertelactiviteiten aangekondigd die op en rond 20 maart worden georganiseerd.
Aanvullende informatie voor vertellers en organisatoren is te vinden in de vertelwiki van de website.
In blogs geven we inspiratie en extra toelichting rond het thema van het huidige jaar.
Daarnaast hebben we een Facebookpagina aangemaakt, waarop vertellers elkaar kunnen inspireren met goede ideeën rondom het thema van het jaar en waarop wij regelmatig activiteiten uit de evenementkalender zullen delen.

De Werkgroep Wereldverteldag is onderdeel van de Stichting Vertellen en concentreert zich voornamelijk op het verzamelen van informatie rond Wereldverteldag in Nederland en Vlaanderen.

Speerpunt is deze webpagina, die het verzamelpunt is voor alle activiteiten op en rond Wereldverteldag.

De werkgroep bestaat uit:

  • Saskia Bangma: onderhoud website
  • Peterine Kooijmans: redactie namens het bestuur van de Stichting Vertellen
Aanmelden Evenement
Wereldverteldag

Agenda

mrt 15

Goud on tour

15 maart - 20 maart
mrt 20

Online Vertelcafé Stichting Vertellen

20 maart @ 20:00 - 22:00
mrt 20

Verteldiner een nieuw begin

20 maart @ 20:00 - 22:30

Wereldverteldag Blog

Een nieuw begin

Blog van Oriana van der Sande (www.stOriana.nl) ter gelegenheid van wereldverteldag 2021. Ken je dat gevoel dat je thuiskomt na een rondje wandelen door de binnenstad? Je hebt net een uurtje geslenterd, gekeken naar je weerspiegeling in de etalages, met een thee to-go in je hand en frisse lucht in je longen? Je gloeiende wangen […]

Nieuw begin

Een artikel van Walter Roozendaal (www.muzemuzette.com) ter inspiratie van Wereldverteldag 2021. Een nieuw begin. Ja, daar moest ik even naar zoeken. Heb ik in mijn verzameling verhalen die gaan over een nieuw begin? Ik kwam er een paar tegen. Tot ik opeens dacht: eindigt niet elk verhaal daarmee? Want wanneer de strijdende held met de […]

Het begin van het sprookje (en ook het einde)

Artikel van Theo Meder, ter gelegenheid van Wereldverteldag 2021, met als thema ‘Een nieuw begin’. Openingswoorden kunnen een signaalfunctie vervullen: zodra een verhaal begint met “Er was eens…” associëren de meeste mensen dat meteen met een sprookje. En menigeen realiseert zich dan – bewust of onbewust – dat er een fictief verhaal volgt dat je […]

Verhalen over wensen

Een artikel geschreven door Corine en Tom Draisma voor Wereldverteldag 2015 Verhalen en het vertellen van verhalen behoren tot het cultureel erfgoed van de mensheid. In de oceaan aan verhalen zwemmen opvallend veel verhalen rond die over de wensende mens gaan, verhalen op zoek naar een verteller. Dit is een notitie om vertellers, inclusief onszelf, […]

the-shift-endings-and-new-beginnings