Wereldverteldag

Ieder jaar rondom 20 maart, Wereldverteldag, worden er wereldwijd verhalen verteld met eenzelfde thema. Het vertellen van verhalen verbindt mensen met elkaar!

Stichting Vertellen wil vertellers de mogelijkheid geven om hun evenement in het kader van Wereldverteldag te delen. Daarvoor is in de agenda op deze website een aparte categorie aangemaakt, waarin iedereen zijn activiteiten in Nederland of Vlaanderen kan plaatsen. Zowel open als besloten activiteiten (bijvoorbeeld op scholen of in verpleeghuizen) kunnen daarop aangemeld worden. In 2021 wordt je ook uitdrukkelijk uitgenodigd om je online evenementen op onze pagina aan te melden.

Ook delen we regelmatig inspirerende berichtjes en aankondigingen van Vertelevenementen op de Facebookpagina van Wereldverteldag. Like en volg deze pagina voor de allerlaatste informatie!

Het thema voor 2022 is: Verloren en Gevonden!

Met dit thema staat Wereldverteldag in 2022 in het teken van het terugvinden van dat wat er verloren is gegaan. Wat gebeurt er als je een voorwerp kwijtraakt, iets waar je van houdt, of wat je liefhebt, en het weer terugvindt? Of wat gebeurt er als je er iets anders voor in de plaats vindt?

In het licht van het afgelopen jaar is dit ook op een andere manier een actueel onderwerp. Want door de coronapandemie zijn sociale contacten met geliefden op een laag pitje gezet. Ook vielen er  veel leuke activiteiten weg, bijvoorbeeld  in theaters, in buurthuizen en bij sport. Het lijkt soms ook alsof we daardoor stabiliteit verloren zijn, en een gevoel van saamhorigheid zijn kwijtgeraakt.

Tijdens Wereldverteldag 2022 kunnen er verhalen verteld worden die je laten ervaren hoe het is als je iets terugvindt wat je verloren waande. Of hoe zich juist door het loslaten prachtige nieuwe mogelijkheden openen. Verhalen die een wereld laten zien waarin de menselijke geest niet zo eenvoudig verslagen wordt. Verhalen over hoop, inspiratie en wijsheid, die ons kunnen helpen om met elkaar weer terug te keren naar een normaal, en misschien wel beter leven.

Ben je een ervaren verteller, een nieuw talent, jong, oud, amateur of professional, het maakt niet uit, want iedereen kan mee doen aan Wereldverteldag! Ook theaters, scholen, bibliotheken en andere organisatoren zijn van harte welkom.
Organiseer in de week van 20 maart een vertelactiviteit en meld die aan via het aanmeldformulier op deze pagina.

Het mag zowel een publiek toegankelijk evenement als een besloten bijeenkomst zijn. We vinden het fijn als je ook besloten evenementen op de site registreert, om een compleet beeld te krijgen van alle activiteiten in Nederland en Vlaanderen.

In de agenda op deze pagina worden alle vertelactiviteiten aangekondigd die op en rond 20 maart worden georganiseerd.
Aanvullende informatie voor vertellers en organisatoren is te vinden in de vertelwiki van de website.
In blogs geven we inspiratie en extra toelichting rond het thema van het huidige jaar.
Daarnaast hebben we een Facebookpagina aangemaakt, waarop vertellers elkaar kunnen inspireren met goede ideeën rondom het thema van het jaar en waarop wij regelmatig activiteiten uit de evenementkalender zullen delen.

De Werkgroep Wereldverteldag is onderdeel van Stichting Vertellen en concentreert zich voornamelijk op het verzamelen van informatie rond Wereldverteldag in Nederland en Vlaanderen.

Speerpunt is deze webpagina, die het verzamelpunt is voor alle activiteiten op en rond Wereldverteldag.

De werkgroep bestaat uit:

  • Giovannis Masetti, Saskia Bangma, Peterine Kooijmans en Melanie Plag

Agenda

Er zijn op dit moment geen evenementen gepland

Wereldverteldag Blog

Het begint met een ei

Bijdrage voor Wereldverteldag 2021 door Annette Benedictus Het begint met een ei. Een gouden ei, in dit geval. Een ei gelegd in een nest op een knie in het koude water, een ei waar aarde, zon, maan en sterren uit ontstaan. Ik begin met het water. In de golven drijft een oude man, en hij […]

Opnieuw beginnen

Bijdrage van Hermine van Helder voor Wereldverteldag 2021 Nieuw begin, opnieuw beginnen. Thema van Wereldverteldag. Vast niet voor niets gekozen in dit bijzondere jaar. We zijn op weg, we belanden in een donker bos: een pandemie zullen we ’t noemen. We moeten er ver inlopen, er zijn veel obstakels: ziekenhuisopnamen en behandelwijzen bedenken. We zien […]

Verhaal

Een bijdrage voor Wereldverteldag 2021 door Jacob Passander. Er was eens een verhaal dat graag verteld wilde worden. Zo zijn verhalen. Zij zijn niet zo van ergens in een la liggen te verdorren. Maar daar begon de ellende al. ‘Er was eens’ klonk als een goed begin, maar na die eerste zin volgde een punt. […]

Gedicht: Een nieuw begin

Rutger Smabers schreef onderstaand gedicht, geïnspireerd door het thema voor Wereldverteldag 2021: Een nieuw begin. Dat moment,vlak voor adem je stembandenstrijkt. Het moment, dat een wereld in zich verborgenhoudt.Alles kan nogNiets is onmogelijk. Net als de voet die hangt boven de maagdelijke witte sneeuw, wachtend op het pad dat je de toekomst brengt, geeft je […]

the-shift-endings-and-new-beginnings