20 maart Wereldverteldag

Ieder jaar rondom 20 maart, Wereldverteldag, worden er wereldwijd verhalen verteld met eenzelfde thema. Het vertellen van verhalen verbindt mensen met elkaar!

Stichting Vertellen wil vertellers de mogelijkheid geven om hun evenement in het kader van Wereldverteldag te delen. Daarvoor is in de agenda op deze website een aparte categorie aangemaakt, waarin iedereen zijn activiteiten in Nederland of Vlaanderen kan plaatsen. Zowel open als besloten activiteiten (bijvoorbeeld op scholen of in verpleeghuizen) kunnen daarop aangemeld worden.

Ook delen we regelmatig inspirerende berichtjes en aankondigingen van Vertelevenementen op de Facebookpagina van Wereldverteldag. Like en volg deze pagina voor de allerlaatste informatie!

Het thema voor 2023:

Meer dan ooit, is het in deze tijd van oorlog en zorgen om het klimaat van belang om samen te komen, samen te werken, en verbonden met elkaar de toekomst in te gaan. Het thema van Wereldverteldag 2023 is daarom: “Together we can”.
Op onze oproep op sociale media voor vertaling van dit thema, zijn veel reacties gekomen. Uit al deze suggesties hebben wij gekozen voor de Nederlandse vertaling:

“Samen Sterk”

Dit is weliswaar geen letterlijke vertaling van het Engelse begrip, maar wel een vertaling die de geest van het thema het beste vangt. Want samen kunnen we de hele wereld aan!

Veel plezier met de voorbereidingen voor 20 maart 2023, Wereldverteldag! Wij zijn heel benieuwd met welke verhalen en projecten jullie aan de slag gaan. Laten jullie weten op Facebook, LinkedIn, Instagram, www.wereldverteldag.nl  welke activiteiten jullie bedacht hebben, zodat we elkaar kunnen inspireren?
Zo staan ook wij Samen Sterk!

Ben je een ervaren verteller, een nieuw talent, jong, oud, amateur of professional, het maakt niet uit, want iedereen kan mee doen aan Wereldverteldag! Ook theaters, scholen, bibliotheken en andere organisatoren zijn van harte welkom.
Organiseer in de week van 20 maart een vertelactiviteit en meld die aan via het aanmeldformulier op deze pagina. De aanmeldpagina zal enkele weken voor aanvang van de wereldverteldag openbaar gemaakt worden.

Het mag zowel een publiek toegankelijk evenement als een besloten bijeenkomst zijn. We vinden het fijn als je ook besloten evenementen op de site registreert, om een compleet beeld te krijgen van alle activiteiten in Nederland en Vlaanderen.

In de agenda op deze pagina worden alle vertelactiviteiten aangekondigd die op en rond 20 maart worden georganiseerd.
Aanvullende informatie voor vertellers en organisatoren is te vinden in de vertelwiki van de website.
In blogs geven we inspiratie en extra toelichting rond het thema van het huidige jaar.
Daarnaast hebben we een Facebookpagina aangemaakt, waarop vertellers elkaar kunnen inspireren met goede ideeën rondom het thema van het jaar en waarop wij regelmatig activiteiten uit de evenementkalender zullen delen.

Wereldverteldag Blog

Lost and found, verloren en gevonden

Paper 3941882 1920

Bijdrage door Annette Benedictus van Stichting Schoolverteller. Als dochter van twee dominees groeide ik op in een betoverende wereld. De beelden, geluiden, geuren en kleuren van Bijbelverhalen maakten net zo’n […]

Verloren en gevonden

Kunstgebitkabeljauw

Bijdrage voor Wereldverteldag 2022 door Theo Meder. De wereldverteldag heeft altijd wel een breed thema waar vertellers mee uit de voeten kunnen: reizen, helden, transformaties, sterke vrouwen, wensen, vrienden & […]

Het begint met een ei

Bijdrage voor Wereldverteldag 2021 door Annette Benedictus Het begint met een ei. Een gouden ei, in dit geval. Een ei gelegd in een nest op een knie in het koude […]

Lost Gc436a6bf1 1920