Nieuwsflits 3 januari 2024

Unnamed
We starten het jaar knallend met het jaarlijkse Vertelevent:
 Vertelevent 2024 : Het vuur van volksverhalenLocatie: Theaterhuis De Berenkuil, Utrecht
Datum: Zaterdag 27 januari 2024Wat zijn volksverhalen eigenlijk? Wat kunnen en willen we ermee? Worden ze nog verteld? In dialect, streektaal, ABN? Wat is de invloed van andere culturen?Er is veel over te vertellen, we gaan er op deze dag over horen en iets ermee doen!We hebben een paar geweldige gasten uitgenodigd. Vertellers en deskundigen uit het hele land komen onze vragen beantwoorden. Er is muziek, we luisteren naar streekverhalen en na een heerlijk winters buffet, naar een voorstelling met verhaal en lied. Hieronder lees je er meer over.Heb je je nog niet aangemeld? Doe dit dan snel met de knop hieronder!
Koop hier je tickets voor het Vertelevent op 27 jannuari!
ProgrammaInloop :14.15-14.45Middagprogramma: 14.45 – 17.50u met Peggy Alofs, Piet Verkleij, Sietske Ypenga, Ineke Strouken, Mirjam TidemanStamppotbuffet: 18.00 – 18.55uAvondprogramma: 19.00 – 20.00u met Bastiaan de Zwitser en Gery Groot ZwaaftinkNa afloop borrel tot 21.00uEen programma dat klinkt als een klok!KostenMiddagprogramma:€ 20,- voor participanten van Stichting Vertellen€ 35,- voor niet-participanten van Stichting VertellenAvondprogramma:Gratis voor participanten€ 17,50 voor niet-participantenMiddag-en avondprogramma:€ 20,- voor participanten€ 40,-voor niet-participantenBij de borrel zijn de consumpties voor eigen rekeningMeld je nu aan met de knop hieronder!Denk er nog even aan dat de maaltijd a 18.50 p.p. apart besteld moet worden, voor 15 januari graag! Dit kan ook via de aanmeldknop hierboven.

Gasten Vertelevent
Peggy Alofs
Zij is naast eigenaar van Goud-Verteltheater, dramadocent en theatermaker. Een kunst-en cultuurliefhebber pur sang, met een grote passie voor het vertellen van verhalen aan kinderen en volwassenen. Tijdens deze dag kruipt ze in de rol van “Entgen Luyten”, de laatste heks van het Limburgse gehucht Limbrecht. Sinds kort is Peggy ook de trotse eigenaar van een eigen minitheater LOGE 3 genaamd.

Piet Verkleij
Al mijn hele leven ben ik gefascineerd door de fantasierijke belevingswereld van mensen. Een Kijk op het leven door emoties en gedachten gekleurd. Zeker in het verleden in een tijd zonder radio, een tijd zonder tv en een tijd zonder computers. Een tijd waarin, voor de meesten, je woonplaats je wereld was en volksgeloof, wat veel mensen bijgeloof noemen, nog sterk aanwezig was. Tijdens mijn stage bij de afdeling volksverhalen aan het Meertens instituut in Amsterdam kwam ik in aanraking met een archief van opgenomen volksverhalen. Zij waren verzameld in de jaren zeventig voor het radioprogramma ‘Vonken onder de as’. Ik wilde hier meer over te weten komen en ging op onderzoek uit. Dit onderzoek leidde tot het maken van een podcast over de origine van het radio-programma en reflecties op het symbolisme en de context van de verhalen. Zo hoop ik de vonken onder de as aan te blazen tot de vlammen weer oplaaien. Na een muzikaal intro neem ik u tijdens mijn lezing mee naar hoe de podcast tot stand gekomen is en ga ik kort in op de vroegere rol van volksverhalen in Nederland. 
 
Piet Verkleij is afgestudeerd interdisciplinair kunstenaar en student Applied Musicology aan de universiteit van Utrecht. In de podcast ‘Vonken onder de as: Het vuur laait op’ combineert hij zijn vaardigheden als kunstenaar met zijn achtergrond in de academische wereld.
 
Ineke Strouken
Vertellen als immaterieel erfgoed
Mijn moeder kon fantastisch vertellen. Wij hadden wel leesboekjes, maar daar maakte ze maar weinig gebruik van. Ze vertelde liever haar eigen verhalen en een grote fantasie had ze ook. Van bekende sprookjes maakte ze allerlei varianten en het dagelijks leven was haar inspiratiebron. Het vertellen had mijn moeder geleerd van haar grootmoeder. Die kon ook heel mooi vertellen. Haar verhalen vertelde mijn moeder weer door aan ons en aan haar kleinkinderen. Zo werd de kunst van vertellen in onze familie van generatie op generatie doorgegeven.
Mondeling verhalen vertellen doen mensen over de hele wereld al sinds mensenheugenis. Deze traditie wordt al vele eeuwen doorgegeven. Ook de uitvinding van de boekdrukkunst heeft de traditie van vertellen niet doen verdwijnen. Vertellen heeft heel veel vormen en is een nog heel levende traditie. Het is geen bedreigd erfgoed. Toch is het goed om na te denken over de toekomst. Zullen volgende generaties de vertelkunst willen overnemen? Immaterieel erfgoed is werken aan de toekomst. Wat betekent dat voor verhalen vertellen?

Ineke Strouken was 33 jaar directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Ze was projectleider van de eerste Nationale Verteldag en vele projecten over verhalen en vertellen.
Sietske Ypenga-Keulen
Hagoeie , ik ben geboren en getogen in de provincie Fryslân, een echte Friezin. Ik vertel dan ook altijd in mijn moedertaal: het Fries. Al vroeg deed ik mee aan voordrachtwedstrijden met Friese gedichten van o.a. Diet Huber. Later speelde ik toneel bij de plaatselijke toneelvereniging. Toen kwamen de ‘ iepenlofspullen’, waarbij ook bestuurlijke functies mij niet voorbijgingen. Nu verzorg ik al weer ruim 15 jaar vertelavonden voor diverse verenigingen in Fryslân en ook voor de ‘Fryske kriten om utens’ .
Meestal vertel ik dan verhalen rond een bepaald thema. Ik praat op zo’n avond of middag de verhalen op een plezierige manier de verhalen aan elkaar. Ik vertel vaak allerlei oude en klassieke verhalen, maar ook fabels, sprookjes en volksverhalen en die mogen best wat griezelig zijn! Uiteraard is er ook een programma met ‘Fryske folksferhalen’. Daarnaast maak ik deel uit van de groep ‘Vertellers in Fryslân’. We komen elke maand bij elkaar en leren van elkaar. We hebben een gezamenlijk ‘herberg project, waarbij de stamgasten -de vertellers- allemaal een verschillend verhaal vertellen. Zoals dit jaar ‘Herberg De Rare Snaeck’, waarin we verschillende verhalen over vreemde figuren vertellen, elk op zijn eigen wijze.
Kortom: Vertellen, ik doe het graag!
Mirjam Tideman
Studeerde in 2018 af als docent muziek aan de Hogeschool in Leiden. Ze schrijft haar eigen Nederlandstalige kleinkunstliederen. Ze treedt regelmatig op met haar eigen repertoire en kleinkunstvoorstelling
Bastiaan de Zwitser
Ik ben een liefhebber van verbeelding. Met verbeelding reis je over de grenzen van het dagelijkse en kom je terug met schatten die het dagelijkse verrijken. En verhalen dienen mij als de schepen om die reis te kunnen maken. Qua achtergrond heb ik een opleiding tot toneelschrijver gevolgd aan de HKU en 15 jaar als acteur in het Spoorwegmuseum gewerkt. Daardoor vertel ik op expressieve manier en wissel ik tijdens mijn verhalen van verteller naar rol en terug in een oogwenk.
De podia waar ik heb opgetreden rijken van de gevangenis van Zwolle en Gluren bij de Buren in Utrecht tot aan vertelfestivals in Alden Biesen en Amsterdam. Meestal vind je me als verteller op historische festivals of aan de Universiteit voor Humanistiek waar ik momenteel de masteropleiding tot geestelijke verzorger volg. Wanneer je eens wilt praten over verhalen vertellen word ik altijd graag voor een kop koffie uitgenodigd.
Gery Groot Zwaaftink
Gery Groot Zwaaftink (1955) treedt al meer dan 25 jaar op met een gevarieerd programma van verhalen en muziek. Zowel volwassenen als kinderen worden meegesleept door zijn wonderlijke vertellingen, zijn liedjes en ballades.
Hij ziet zichzelf als een troubadour die, net als vroeger rondtrok, zijn liedjes zong en zijn verhalen vertelde ‘ter stichting ende vermaek’ van zijn publiek. Hij heeft als hij een troubadour-voorstelling geeft in zijn rugzak zelfgeschreven liedjes, anekdotes, ballades en een groot aantal korte verhalen. Ter plekke bekijkt hij wat hij moet gaan doen.  Elke zaal elke groep is weer anders. 
Als verhalenverteller is Gery een fysieke speler/verteller. De ene keer is hij de hoofdpersoon en even later de verteller die beschrijft wat er gebeurt. Met een paar eenvoudige rekwisieten en zijn stem ‘schildert’ hij de meest vreemde werelden. Hij laat jong en oud intens genieten van verhalen die ontroerend, humoristisch, boeiend en herkenbaar zijn.
Vreemde werelden met draken, koningen en helden maar ook dichterbij huis, een boer die problemen heeft met zijn zoon of een avontuur van een huisarts.
Koop hier je tickets voor het Vertelevent op 27 jannuari!