Verhaal

Een bijdrage voor Wereldverteldag 2021 door Jacob Passander.

Er was eens een verhaal dat graag verteld wilde worden. Zo zijn verhalen. Zij zijn niet zo van ergens in een la liggen te verdorren. Maar daar begon de ellende al. ‘Er was eens’ klonk als een goed begin, maar na die eerste zin volgde een punt. Na die punt volgde niets. Het verhaal was al weer voorbij voor het goed en wel begonnen was. Dat is het probleem met verhalen die niet verteld worden. Zij sterven een vroegtijdige dood. Of ze verdorren in een bureaulade. Gelukkig zijn er verhalenvertellers.

Voor mij is verhalen delen met elkaar ook noodzaak. Daardoor leren wij elkaar kennen. De verhalen die wij elkaar vertellen en weer doorvertellen zijn het bindmiddel van de samenleving. Ter lering en vermaak, zoals dat vroeger altijd zo deftig werd gezegd. Juist in deze tijd – dat wij aan de ene kant meer tegen over elkaar lijken te komen staan, maar aan de andere kant bezig zijn de samenleving socialer en duurzamer vorm te geven – zijn verhalen het middel om tot verandering te komen. Samen maken wij het verhaal.

Jacob Passander is een kunstenaar, dichter en verhalenverteller die zijn talent gebruikt om beelden en woorden te geven aan alles wat er in en om hem heen gebeurt. Met als onderliggend thema dat wij niet alleen ons eigen verhaal moeten vertellen, maar dat wij juist daardoor ook meewerken aan het grote, nieuwe verhaal voor deze wereld.

Jacob Passander op Facebook