Bruggen bouwen / Gerard Jellema

Gerard Jellema 2

Gerard Jellema is in 2022 afgestudeerd aan de Vertelacademie. Zijn specialiteit is verhalen uit Japan, waarmee hij regelmatig op Japan-gerelateerde evenementen in Nederland en België speelt. Daarnaast doet hij o.a. historische karakters voor onderwijsprojecten. Hij stond aan de wieg van zowel Vertelkring Delft als ‘True Stories’-project Delft Vertelt.

Een brug kun je bouwen met stenen, en daarmee de andere kant bereiken. Maar je kan hem ook weer afbreken, en de verbinding is weg. Bruggen kun je bouwen met woorden, maar het lijkt wel of er tegenwoordig meer bruggen worden afgebroken dan gebouwd. Ieder mens, iedere groep, ieder land heeft steeds meer zijn of haar eigen verhaal. Waar verhalen eerder bedoeld waren om te verbinden, lijken ze nu juist mensen te verdelen.

Ik zie daar een opdracht in. Naast het vertellen van de klassieke verhalen ben ik nu ook veel bezig met project rond True Stories, persoonlijke verhalen, verteld door degene die het heeft meegemaakt. Waarbij de verteller echt vanuit zichzelf vertelt, en we het publiek vragen om alles wat ze denken te weten over waar die ander vandaan komt, hoe die eruit ziet, achter zich te laten. En te luisteren. En op die manier voor zichzelf een klein eigen bruggetje te bouwen naar de werkelijkheid zoals iemand anders die ziet.