RadioWoordkunst op Zaanradio

Elke donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur en een herhaling op de zondag erna van 10.00 tot  11.00 uur

  • In Zaanstad 103.3 FM (kabel) en 107.1 FM (ether hele Zaanstreek).
  • In Wormerland 89,0 FM.
  • Zaanradio wordt ook via internet gestreamd (zie button rechtsboven hun webpagina).
  • via de mediabox, ZIGGO box op kanaal 915 of KPN kanaal 1118.

RadioWoordkunst met krachtige woorden en sterke verhalen, leef alsof er geen middernacht bestaat. Een programma over woordkunst waarin verhalenvertellers, dichters, schrijvers en liedjesschrijvers de gelegenheid krijgen om de Zaankanter te vertellen over hun passie. Dit alles om woordkunst toegankelijk te maken voor een breder publiek.  
Techniek Jamie Bank 

Klik bij de links op Mixcloud om de uitzending rechtstreeks af te luisteren. Je hoort eerst het Nieuws, na ca. 2 minuten begint de uitzending.

Giovanni Masetti interviewt woordkunstenaars op Radio Zaanland

07 Mei 2020 – Josje de Baat – Antropoloog / Docent / Verhalenverteller

Jarenlang heb ik het uur maatschappijleer gebruikt op middelbare beroepsscholen om door middel van verhalen saaie onderwerpen een kleur te geven. Zelfs politiek en geschiedenis kun je met een goed verhaal toch boeiend maken.
In galerie Jos Art die ik 25 jaar heb geleid moest ik, vaak met flinke plankenkoorts, iedere maand een speech houden over de exposerende kunstenaar(s) en hun werk.
In de laatste 5 jaar heb ik verschillende workshops (Vertelacademie) en cursussen gevolgd om het verhalen vertellen professioneler te maken. Iedere maand vertel ik nog een verhaal bij de Jam van Marin Millenaar in Amsterdam-Noord.
De eerste vertelkring in de kop van Noord-Holland is geboren:”Tussen Zout en Zoet”.  Doe mee en verbeter je vertelkwaliteiten. Storytelling is heel actueel geworden en wat is er mooier dan het luisteren naar/vertellen van een goed verhaal?

06 mei 2020 – Woordkunst EXTRA 5 – Gasten: Martin Rep, Anneke van dok-van Weele en Johan Graas

Drie gasten die uit eigen werk voordragen

30 April 2020 – Marita de Sterck – Antropoloog/Auteur/Verhalenverteller

Marita de Sterck studeerde perswetenschappen, antropologie en talen. Aan de bibliotheekschool van Gent doceert ze literatuur en antropologie. Ze geeft ook workshops aan jongeren: verhalen schrijven. Met reisverhalen debuteerde ze en heeft ondertussen al een 40-tal titels gepubliceerd: boekjes voor beginnende lezers, informatieve boeken over ander culturen, jeugdromans, prentenboeken, makkelijk-lees-verhalen, boeken over jeugdliteratuur.
Er loopt een lijn van de groeirituelen en de inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeert naar haar eigen jeugdromans. Een terugkerend thema in haar werk is hoe je kunt leren liefhebben zonder jezelf te verliezen. Ook de kracht van het vertellen en de ingewikkelde relaties tussen de generaties duiken vaak op.

29 April 2020 – Woordkunst EXTRA 4 – gasten: Wieke Hart, Oumaima el abdelaoui en Joep van Leeuwen

Drie gasten die uit eigen werk voordragen

23 April 2020 – Annette Benedictus – Docent/Schoolverteller/Verhalenverteller

Mijn naam is Annette Benedictus en in mijn projecten maken kinderen kennis met de kunst van het vertellen van verhalen. Ze krijgen daarbij verhalen aangereikt, en gaan zelf op zoek naar verhalen uit de buurt. Vervolgens vertellen ze deze verhalen verder, aan andere kinderen op school, of aan ouders.
Ook organiseer ik projecten waarin buurtgenoten elkaar ontmoeten en leren kennen.
Daarnaast geef ik workshops voor leerkrachten om zelf verhalen te gaan vertellen, en schrijf ik artikelen over het vertellen van verhalen met en voor de kinderen op school.
Steekwoorden: cultureel erfgoed, identiteit, burgerschap, Amsterdam, samenleven, kennismaken, woordenschat, mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid, verbeeldingskracht, plezier.

22 April 2020 – Woordkunst EXTRA 3 – Gasten: Betinna Drion, Hans van den Pol, Vonneke Broshuis

Drie gasten die uit eigen werk voordragen

16 April 2020 – Dario di Mango – Stand-up comedian

Dario di Mango is een man van vele talenten en timmert al jaren aan de weg al comedian.

15 April 2020 – Woordkunst EXTRA 2 – Gasten: Ellis van Atten, Sarah Vermoolen en Annemieke Woudt

Drie gasten die uit eigen werk voordragen:

09 April 2020 – Wim van Bokhorst – Docent/Theater/Muzikant/Vertolker

Genieten van ‘niks’, plezier beleven, gek durven doen.
Ik ben meester in het werken met groepen,
sterk in verhalen,
en goed in het effectief overbrengen van informatie, 
maar ‘t gaat altijd nèt even anders..
Door creatief te spelen met ruimte, tijd en aanpak, groeit de impact spectaculair..

Het lef hebben om in te spelen op wat er gebeurt en het meesterschap om daar iets moois van te maken. KEET prikkelt fantasie en creativiteit en is voor iedereen.
Kunst, misschien wel levenskunst.  

08 April 2020 – Woordkunst EXTRA 1 – Gasten: Roselien Brondy, Erik Schaap en Hans Kuyper.

Diverse Auteur/dichters dragen voor uit eigen werk.

02 April 2020 – Annemieke Woudt – Verhalenluisteraar en Verteller

Ik Sprak met Annemieke Woudt de dochter van Klaas Woudt over de heruitgave van het tijdschrift Zaans groen in boek vorm.
Het eerste nummer van het ondergrondse literaire tijdschrift Zaans Groen verscheen midden in de hongerwinter, vlak voor kerst 1944. Daarna zouden nog drie nummers van het tijdschrift verschijnen.  Dit jaar zijn alle nummers, voorzien van een inleiding van Annemieke Woudt, dochter van oprichter Klaas Woudt, heruitgegeven in een boek.

26 Maart 2020 – Michel Admiraal – Fantasieschrijver/Verhalenverteller

Michel zegt: Via de sprookjesreeks De Koning en de Prinses deel ik mijn ervaringen als weduwnaar en vader van twee opgroeiende kinderen, die na lange tijd weer de liefde probeert te vinden. Het is geen gemakkelijke zoektocht. De reeks gaat over de eerste verliefdheid, de problemen met de kinderen en de schuldgevoelens die je plagen. De reeks staat vol met verwijzingen naar het heden: treinen worden draken, vliegtuigen zwaluwen en iedereen is verslaafd aan zijn bergkristal. In De ontmoeting vindt de koning zijn prinses, maar denkt hij dat hij het verknoeid heeft. In De eerste kus blijkt dit mee te vallen en worden ze verliefd. Helaas moet de koning op een geheime missie, waardoor de prinses hem niet meer vertrouwt en het uitmaakt. In De ontvoering reist de prinses hem achterna, maar wordt zij door piraten ontvoerd. Pas na een gevaarlijke reis door de bergen en gevecht op leven en dood weet hij haar te bevrijden. 

19 Maart 2020 – Walter Roozendaal – Verhalenverteller/Regisseur/Muzikant

Over Walter: Muze Muzette is Walter Roozendaal, die niet alleen als solo-acteur samen met zijn accordeon vertelt, maar ook regisseur is van muziektheater en educatieve concerten o.a. aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij geeft workshops en regie aan theatergroepen, koren, vertellers, musici, gemeenteambtenaren en leraren, en is een ervaren docent en onderwijsbegeleider.

12 Maart 2020 – Helma Snelooper – Dichter/Schrijver/Vertolker

Over Helma: Helma schrijft, ​vertelt, vertolkt.

We zouden eigenlijk allemaal een opvouwbaar bos bij ons moeten dragen. Een bos op broekzakformaat om tevoorschijn te halen en uit te klappen als rondom de wereld buldert en batert. Dan strekken we ons uit op het zachte mos van de verbeelding, we luisteren naar het klateren van water en het kwinkeleren van vogels. En we laten poëzie ontspruiten, verhalen verrijzen, als bloemen, als bomen …

05 Maart 2020 – Oscar Plomp – Coach/Verhalenverteller

Over Oscar: Mijn persoonlijke drijfveer is: “Ik wil mensen ondersteunen om keuzes te maken vanuit hun hart”. Autonomie en passie (werken vanuit je hart) zijn voor mij twee belangrijke waarden.
De pay-off van CORAZ COACHING “hart – grondig” staat voor hoe ik werk; letterlijk handelen uit de grond van je hart, maar ook grondig aanpakken en vooral doen.
Ik ben ervaringsdeskundige als het gaat om reflecteren en luisteren naar je hart. Mijn kwaliteiten zijn dat ik nieuwsgierig en creatief ben. Ik ben in staat goed te luisteren en mij in te leven in de ander. Ik vraag door tot het probleem achter het probleem duidelijk wordt en onbesproken gedragspatronen op tafel komen. Ik leg gemakkelijk contact en durf me daarin kwetsbaar op te stellen. Daarnaast ben ik direct, maar respectvol.

27 Februari 2020 – Reinoud de Leve – Verhalenverteller

Over Reinoud: Hij is verteller van formaat die behoorlijk aan de weg timmert en zijn vlieguren maakt. In 2020 deed hij mee aan de voorronde van de Grijze kanarie en zijn bijdrage is terug te horen in deze aflevering van radio woordkunst. 

20 Februari 2020 – Linda Willemszoon – kunstenaar en liefdesbrieven specialist

Over Linda: Ambacht en technologie in een persoonlijk handschrift
Ontwerpstudio, gespecialiseerd in illustratie. Haar werk is te herkennen aan de handgetekende lijnen en heldere kleuren in een persoonlijk beeldmerk.
Voor haar onderzoek naar de ‘Verloren romantiek van het geschreven woord’ ontving ze in 2008 een stimuleringssubsidie vormgeving van het Fonds BKVB. Met als resultaat het archiveren van liefdesbrieven van 1898 tot heden in het project ‘De sleutel tot mijn hart. Daar startte haar zoektocht om het persoonlijke verhaal door middel van technologie te archiveren.

13 Februari 2020 – Sybe Dijkstra – Betekenisgever/Auteur/Verhalenverteller

Sybe zegt: Vertel me alsjeblieft sprookjes! Een andere werkelijkheid ligt op ons te wachten, een wereld van verbazing en herkenning, ons van oudsher vertrouwd, maar die in de drukte van alledag in het vergeetboek is geraakt. Een wereld waarin zaken niet voor zich spreken, maar waarin ze jou juist iets onverwachts te vertellen hebben. Dat doen ze hier in miniatuurtjes, kleine symbolische verhalen, die gaan over dat wat je niet kunt wegstrepen op je to do-list, wat je niet op je balans kunt zetten, waar likes en pageviews niet van belang zijn. Ze herinneren je aan zaken die op jou liggen te wachten in je innerlijk rijk, klaar om gehoord te worden, als je er even stil bij wilt staan.