Video tips

In mei 2020 was er een ZOOM-meeting voor studenten van de academies uit Ekeren en Lier, georganiseerd door Katty Wtterwulghe en Veva Gerard, over online vertellen. Peterine Kooijmans maakte daar dit verslag van .

Tips in het kort:

Met je telefoon een opname van jouw optreden maken is simpel. Hier zijn wat tips om de kwaliteit te verbeteren:

  • Houd de telefoon niet rechtop (‘portret’) maar draai het beeld in de brede stand (‘landschap’). Het is verleidelijk de verteller in de portretstand op te nemen, maar het resultaat op een computerscherm is een smal beeldje. Het brede beeld is schermvullend, en laat meer details zien.
  • Gebruik als dat mogelijk is een statief. Er zijn al heel kleine statiefjes verkrijgbaar, die je op een tafel of kast kan zetten.
  • Tegelijkertijd: een afwisselend beeld maken is wel interessanter en aantrekkelijker. Zorg dat je niet de hele tijd alleen het volledige speelvlak laat zien, want dan wordt het beeld van de verteller erg klein en zie je er eigenlijk weinig aan. Interessanter is het wanneer je kan inzoomen op bovenlichaam of gezicht: dan zie je opeens heel veel veelzeggende details.
  • Wanneer je de mogelijkheid hebt om met twee kamera’s te werken kan je er één op een statief het totaalbeeld laten opnemen, en met de andere vanuit afwisselende hoeken meer inzoomen op details. In de eindmontage kan je de twee opnames afwisselen.