Verhalen bij het thema ‘Verloren en Gevonden’

Gustaaf_Frederick_van_der_Wall_Perné_-_Vrouwtje_van_Stavoren

Overzicht van verhalen, verzameld door Corine Kistemaker & Tom Draisma, Improvisie: Ongewone verhalen, Lelystad

De zoekgeraakte ezel

In het Chinees bestaat een eeuwenoud gezegde ‘Rijden op een ezel en zoeken naar een ezel’, en zo luidt eigenlijk de titel van het hier genoemde verhaal. Oftewel: Een ezel zoeken terwijl je er op zit. In Wenchun (1996), blz. 30, 31.

De klokkenmaker

Bron: Zigeuner Sprookjes. Sprookjes, Sagen en Mythen uit de Europese Bakermat van de Zigeuners. Walther Aichele en Martin Block, samenst. (2003) Rijswijk, Uitgeverij Elmar, blz. 51 t/m 55. Reuzenpocket.

Het vrouwtje van Stavoren

Auteur Klaas Zwaan. Bron: Staveren, o Staveren. Een geschiedenis van Stavoren. Eindredacteur: Petra de Haan. Uitg. Commissie Het Staverse Boek (2002) ISBN 90-74628-16-8. Met foto’s, andere illustraties, en tabellen. Geb. (Fraai gebonden!), 264 blz.

Hier zijn geen driehonderd zilverlingen

Een oud Chinees volksverhaal. Bron: Wijze verhalen uit het oude China. Auteur: Wenchun, de Chinese auteursnaam van het echtpaar Zhang Ze en Wouter Peeters (1996). Uitg. DELTAS, België-Nederland, blz. 96, 97. Het boek is gebonden en fraai geïllustreerd met zwart-wit tekeningen en Chinese karakters.

Hoe de zon werd teruggevonden

Een verhaal van de Yellow Knives-Indianen. Bron: Gustav A, Konitsky, samenst. (1973) Noordamerikaanse Indianensprookjes. Utrecht/Antwerpen, A. W. Bruna & Zoon. Bruna Sprookjes Mythen en Legenden 1, ISBN 90 229 3301 6, Pb. Nr. 41, blz. 187 t/m 189.

De geschiedenis van de zoekgeraakte kameel

Bron: Walter Heissig, samenst. (2000) Mongoolse Sprookjes. Serie: Sprookjes uit de wereldliteratuur. Rijswijk, Uitgeverij Elmar. ISBN 90 389 1111 4, Pb. Blz. 75,76

De Speld en de Hooiberg

We weten niet meer hoe we hier aan komen. Mogelijk ontvingen we het digitaal van de landelijke Stichting Vertellen?! Het verhaal past niet naadloos bij het WVD jaarthema, maar is een leuk toetje dat een beetje er naar smaakt.

————————-

Zelf hopen wij op en rond WVD 2022 nog weer andere verhalen over ‘Verloren en Gevonden’ te vertellen, zoals ‘De Droom van Dr. Jacobi’ (over het verloren gewaande Pater Davids Hert), De Zoektocht van Beru Renga Kuning (een feuilleton uit Batakland dat we om en om in stukjes vertellen), en Mijnheer Mwaanga en de boze olifant.