VertelWiki / Handboek vertellers

In de loop der jaren hebben we meer dan honderd Wiki-artikelen verzameld vol wetenswaardigheden voor vertellers. Die  brengen we hier over in het 'Handboek vertellers'. Niet met het idee dat hier álles te vinden is, maar wel heel veel!
Daarnaast gaan we door met het toevoegen van nieuwe artikelen.
In de gele balken hieronder staan de titels van de hoofdstukken. Je bent welkom om er in te grasduinen!

Het overbrengen zal nog even tijd kosten. Via de Nieuwsbrief en Facebook houden we jullie op de hoogte van de vorderingen.

1. Zoeken in categorieën
Rechtsboven aan deze pagina staat een blok 'Categorie selecteren'. Wanneer je daar op klikt zie je een aantal categorieën verschijnen. o.a. de hoofdstuktitels van dit 'handboek'. Klik op de categorie van je keuze, en je ziet een lijst met artikelen verschijnen + de eerste paar regels ervan.

2. Zoeken op de hele website
Wanneer je iets over een onderwerp weten wil kan je daar de zoekfunctie van de hele site voor gebruiken:

  • In de uiterste rechterbovenhoek staat de afbeelding van een vergrootglas. Klik daar op, en je ziet een invulscherm.
  • Vul je zoekterm in en toets Enter of Return.
  • Wanneer er een pagina is waar je zoekterm in voorkomt zie je dat. Bijvoorbeeld: je ziet dat er iets staat op deze pagina VertelWiki/Handboek vertellers - maar daar heb je niets aan, want hier zie je alleen de hoofdstuktitels.
  • Waar je wel wat aan hebt: je ziet ook de artikelen van het handboek waar je zoekterm in voorkomt (en alle overige pagina's van de website waar dat het geval is). En daar vind je hopelijk wat je zoekt.

We hebben niet de pretentie dat in ons Handboek álles te vinden is. Onder Andere informatiebronnen (hieronder) vind je suggesties voor andere plekken met informatie.

Daarnaast is er ook onze Facebookpagina. Hier kan je kijken naar de informatie die al gedeeld is.

Zie onze pagina met links voor meer websites met informatie voor vertellers. Zoals:

Verder zijn er zo veel boeken die je kunt gebruiken als verteller dat we ze in verschillende artikelen hebben samengevat of noemen. Kijk daarvoor in het hoofdstuk 'Boeken en andere bronnen' hieronder. Daar zetten we ook links naar artikelen die zijn voorzien van een literatuurlijstje.

Ah, fantastisch: wie een artikel heeft is welkom om daarmee bij te dragen!

Stuur het naar wiki@stichtingvertellen.nl.
Heb je er afbeeldingen bij? Voeg die dan apart toe, liefst als jpg in een vrij hoge resolutie.

We vragen je wel te garanderen dat al het materiaal van jou is, en we het vrij mogen publiceren. D.w.z.: de inhoud valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie.

VertelEvent 15 januari 2020:

VertelEvent 23 januari 2016:

Ontmoetingsdag 20 mei 2017

Wereldverteldag 2016 - thema Water:

Wereldverteldag 2011 - thema Licht en Schaduw

  • Kampvuurverhalen

Conferenties / nieuwe ontwikkelingen:

  • Reisverhalen - de reis herwaarderen: lezing van Arjen Barel, over de actualiteit van verhalen, of het mythes zijn of de verhalen van hedendaagse vluchtelingen. N.a.v. de publicatie van zijn boek Storytelling en de wereld, Uitgeverij International Theater & Film Books, Amsterdam, ISBN 9789064038907
  • De staat van het vertellen in Nederland en Vlaanderen, conferentie ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het Storytelling Festival Amsterdam op 2 november 2017

Hoe vertel je?

Interviews met vertellers en hun verhalen:

Betekenis en achtergrond van verhalen

Discussiestuk:

Theatertechniek:

En verder:

Artikelen over boeken en andere bronnen:

Boeken met verhalen:

Artikelen met een literatuuropgave:

In dit hoofdstuk nemen we concrete uitgewerkte verhalen op, met het dringende verzoek alleen verhalen aan te dragen die vrij zijn van copyright (ook voor de eventuele vertaling). Zie hierboven onder Ik wil een artikel schrijven.
Daarnaast ook bronnen voor verhalen.

Boeken met verhalen:

Sprookjes:

 

Hier stonden oorspronkelijk links naar websites met verhalen. We vonden dat zo belangrijk, dat we er een aparte pagina van hebben gemaakt, onder het menu Rondom: Vertellers delen verhalen.

Leden van de Federatie Nederlandse Vertelorganisaties zijn:

Mezrab storytellingschool en podium

Stichting Vertellen - die u nu bezoekt

Storytelling Centre Amsterdam met o.a. (internationaal) toegepast vertellen, voorstellingen en het International Storytelling Festival Amsterdam

Productiehuis de Verhalenboot produceert verhalen, vertellingen en evenementen. o.a. Internationaal Vertelfestival Zwolle Unlimited en het Wereldberoemde Verhalenfestival, cultuureducatiefestival/onderwijslaboratorium Woest en Het Vertellersgilde (praktijkopleidingsplek voor jonge verhalenvertellers)

De Vertelacademie, vertelschool met basiscursussen, workshops en meerjarige leerroutes, op verschillende locaties in Nederland, Vlaanderen en Duitsland

Theaterbureau Het Verteltheater® is impresariaat voor verteltheater en cultuur educatie. Het bureau is gespecialiseerd in Verteltheater, en biedt al 25 jaar hoge kwaliteit vertellers en verteltheatergezelschappen voor theater, cultuureducatie, schoolvoorstelling, bibliotheek, festival, congres of evenement

Storytrail: overdracht van (cultuur)historie doormiddel van beleving, voor een breed publiek. Dit uit zich in stadswandelingen, natuurwandelingen, rondleidingen en voorstellingen op podia & festivals, naast de ondersteuning van erfgoedorganisaties in een breed veld van musea tot natuurbehoud

Stichting Levensverhalen
: Wij geloven dat mensen elkaar nodig hebben voor een zinvol leven en plezierig en goed ouder worden. Bij ouderen bestaat grote behoefte om verhalen en ervaringen uit het eigen leven met elkaar te delen. Daarom helpen wij initiatiefnemers van verhalengroepen met ouderen; of met oud én jong samen. Via workshops en trainingen delen we voorbeelden, tips en handreikingen aan gemotiveerde begeleiders. Lokale initiatieven verbinden we in een netwerk: het Platform Levensverhalen.